Stijgende Damp

Wat Is Vochtig Worden En Hoe Het Te Behandelen

Opstijgend vocht is een van de meest besproken en controversiële soorten vocht. Als u de debatten even terzijde schuift, als u denkt dat u een probleem heeft met optrekkend vocht, bent u op de juiste plek. Deze How To-gids helpt u bij het identificeren van optrekkend vocht, de oorzaken en hoe u dit effectief kunt aanpakken. Een groot deel van deze gids is gewijd aan het correct identificeren van opstijgend vocht in uw huis, afgezien van de veel voorkomende vochtproblemen. We ontkrachten ook enkele mythes over opstijgend vocht en de behandeling ervan.

Wat is stijgend vocht?

Opstijgend vocht is een relatief zeldzame vorm van vocht die de muren van gebouwen aantast. Het treedt op wanneer vocht uit de grond door de wanden omhoog reist door capillaire werking. Dit betekent dat grondwater effectief wordt opgezogen door kleine buisjes in de stenen, als een reeks rietjes. Dit water bevat zouten die ook door de muur omhoog gaan.

Rondom de aangetaste muur krijg je andere poreuze bouwmaterialen zoals pleisterwerk en het hout dat in de vloerdelen, balken en plinten zit. Deze materialen absorberen ook gemakkelijk het grondwater en u kunt tekenen van natte rot in het hout vinden. Lees onze gids voor hulp bij het diagnosticeren en behandelen van natte rot.

Verkeerde diagnose van stijgend vocht

Opstijgend vocht wordt vaak verward met vocht veroorzaakt door condensatie – dit is een van de meest voorkomende redenen voor een verkeerde diagnose. In sommige andere gevallen is er een juiste diagnose van opstijgend vocht, maar behandelt de aannemer dit niet. In de meeste gevallen houdt dit in dat het niet lukt om met succes een chemische DPC-crème te injecteren. Het is niet verwonderlijk dat de onjuist geïnstalleerde chemische DPC niet werkt. In beide situaties krijg je een ontevreden en vaak boze klant en een branche die lijdt.

Opstijgend vocht – binnenmuren

De meeste mensen merken eerst een probleem met optrekkend vocht op binnenmuren. Opstijgend vocht resulteert vaak in vloedsporen op uw binnenmuren tot aan de hoogte waar het water heeft bereikt. In de meeste gevallen verschijnen deze vloedvlekken tot een meter boven de plint. In enkele zeer zeldzame gevallen kan water voorbij dit punt reizen.

De hoogte die het water bereikt, is afhankelijk van verschillende sleutelfactoren. Deze omvatten de poriënstructuur van de stenen en mortel en de verdampingssnelheid. Metselwerk met een hoog aandeel fijne poriën zorgt ervoor dat het water hoger stijgt dan een met minder poriën. Opstijgend vocht kan optreden tot 1,5 meter en in zeer zeldzame gevallen zelfs hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *