Deze gids zal u informeren over wat optrekkend vocht is, hoe het uw gebouw beïnvloedt en hoe u het probleem kunt oplossen met behulp van moderne siliconen vochtwerende technieken.
Wat is optrekkend vocht?
Opstijgend vocht is een probleem waar bouwers en huiseigenaren sinds de Romeinse tijd last van hebben. Opstijgend vocht is de term die wordt gebruikt voor de langzame beweging van water van de lagere delen van muren naar hogere delen van de constructie. Het is een veelvoorkomend probleem dat zowel oudere huizen als nieuwere gebouwen treft die mogelijk niet correct zijn gebouwd. Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater door kleine scheurtjes in het metselwerk of metselwerk van een constructie omhoog komt via een proces dat capillaire werking wordt genoemd. Wanneer vocht de muren van een gebouw binnendringt, kan dit de integriteit en het fysieke uiterlijk aantasten. Opstijgend vocht wordt in moderne gebouwen voorkomen door het toepassen van een vochtwerende laag een waterdicht kunststof membraan dat langs de mortellijn van een gebouw loopt. Oudere gebouwen of gebouwen waar de vochtwerende laag is beschadigd, zijn gevoelig voor vocht.
Wat doet het met het gebouw?
Opstijgend vocht kan een aantal esthetische, structurele en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Esthetisch gezien kan opstijgend vocht afbladderen, barsten en bellen met verf en pleisterwerk, watertijsporen creëren die laten zien waar het water langs muren is gestegen, evenals uitbloeiingen (een witte zoutafzetting die er ook lelijk uitziet op muren, vloeren of plafonds). Structureel kan vocht binnendringen in houtconstructies en plinten waardoor ze gaan rotten. Ook wanneer water stijgt, kan het zout afzetten in bouwconstructies, wat corrosie en verslechtering van de integriteit veroorzaakt door een fenomeen dat bekend staat als zoutaanval. Vochtige omstandigheden stimuleren ook de groei van schimmels, wat een aanzienlijk gevaar voor de gezondheid kan zijn. Het vocht zelf kan een factor zijn bij gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën, verkoudheid en griep.